30 d’abr. 2012

Conclusions: modelant històries


     Val a dir que la major part dels casos que formen la base kite són aportacions de docents en l’àmbit de l’educació formal però amb el cas que s’ha exposat, anomenat Històries de vida, he pretès oferir una nova visió de l’ús de les TIC en l’aprenentatge.
     El motiu pel qual he escollit treballar entorn a aquest tema és pel meu lloc de treball actual que gira entorn la formació a les persones grans. Històries de vida és un dels projectes que es porten a terme des de la fundació per la qual treballo però també n’hi ha d’altres molt interessants; és una proposta que permet treballar amb les noves tecnologies de la informació i comunicació i és un curs amb forta demanda per part del col·lectiu de la gent gran.
   Gràcies a la investigació entorn l’envelliment i amb la finalitat de promoure l’estimulació cognitiva en les persones grans, neix aquest projecte. Les experiències dels professionals que treballen amb el col·lectiu de gent gran mostren la manca de formació, suport o activitats entorn a l’aprenentatge vers les NTIC. Potser m’he aventurat presentant aquesta història però és una manera de treballar amb les NTIC en un àmbit no formal ja que sovint, quan ens parlen de l’educació pensem en l’àmbit formal tot i saber que el camp de la formació i l’educació és molt més ampli; per això, amb aquest exemple he volgut il·lustrar com les persones grans s’endinsen en l’aprenentatge de les noves tecnologies de la informació i comunicació per tal d’actualitzar els seus coneixements ja que vivim en la societat de la informació i, la tecnologia, cada dia més, va prenent més terreny en tots els àmbits.
           
    Gràcies a la introducció de les NTIC, els alumnes es veuen més motivats per l’activitat a treballar i els fa agents actius en el procés d’ensenyament i aprenentatge fomentant la seva autonomia personal i contribuint a l’adquisició de nous coneixements. Com s’explica en el mòdul 1 en el cas de formació en xarxa, les xarxes d'aprenentatge, tenen una capacitat extraordinària per a afavorir l'aprenentatge actiu dels participants ja que els alumnes disposen de més opcions i d'una gran capacitat de control del seu procés de formació, en què passa a ser un receptor actiu, i aprèn amb l'ajuda d'experts i companys situats en qualsevol lloc, en l'espai i en la relació amb la matèria. Tanmateix, considero que el fet de poder compartir casos en un espai com pot ser la base de casos kite és una recurs molt interessant i útil ja que pot servir de guia, font d’inspiració o d’eina per a poder treballar en un cas similar en el nostre entorn laboral com a professionals. Poder disposar de tota aquesta informació ens permet aprendre els uns dels altres; gràcies a les NTIC han sorgit noves eines de comunicació que es caracteritzen per la velocitat en què podem accedir a la informació i la gran quantitat i varietat de recursos que podem disposar.
    
    Així doncs, estareu d’acord en què la incorporació de les NTIC a l’educació han estat i continuen sent un revulsiu per millorar els processos d’ensenyament i aprenentatge. A través de noves eines tecnològiques i instruments d’anàlisi, disseny i avaluació, els professionals de l’educació promouen l’aprenentatge fent ús de les noves tecnologies i el conjunt de casos exposats en la base d’històries kite a la qual s’ha anat fent referència al llarg del document, així ho exemplifica.
   D’altra banda, voldria ressaltar un dels casos exposats pels companys al fòrum de l’assignatura, el de Mercè Gras Magrinà i el cas titulat: Treball emocions amb TIC en un CA. El cas que exposa no només em captiva per la meva experiència professional sinó que a més, és diferent al que altres companys descriuen.
    L'augment de la vulnerabilitat psicològica és un fet constatat en els nostres dies per diferents organismes (Organització Mundial Salut) i per això, considero que és fonamental treballar aquest tema. El cas que exposa la companya consisteix en una activitat molt senzilla però rica en contingut ja que la finalitat d’aquesta és ajudar als infants, que viuen en un centre d’acollida de menors, a exterioritzar els sentiments i emocions. Aquests infants i adolescents són persones que han patit diverses situacions de desprotecció i maltractament i per tant, s’han separat de les seves famílies per ser atesos per diversos professionals. Per això, trobo que és fonamental incloure com a una de les principals tasques a treballar amb aquest col·lectiu, l’educació emocional i així contribuir a més a millorar les seves relacions interpersonals ja que sovint es tanquen en banda per por a sentir o patir una situació similar a la que han viscut. Personalment, he tingut una experiència similar en aquest cas però en l’àmbit de l’educació formal; jo treballava amb adolescents amb trastorn de conducta i empràvem les TIC per veure imatges que expressaven diversos estats emocionals i arran d’aquí, es treballava amb tot el grup per explicar les experiències viscudes de cadascun dels alumnes. Realment és una activitat molt interessant i enriquidora tant pels alumnes com pel docent, ja que l’ajuda a conèixer i entendre millor el comportament i pensament de l’alumne. Tanmateix, m’agradaria ressaltar aquest cas ja que he vist com la companya introdueix una variable més a la base de casos kite fent referència a les característiques psicopedagògiques que serveixen de guia per a la realització de les activitats. En definitiva, utilitzar les TIC per motivar als infants vers l’activitat de comprendre els estats emocionals i entendre la necessitat d’expressar-los és molt positiu i el fet de poder-ho compartir amb el grup, contribueix a que els infants no se sentin tant sols ni incompresos ja que s’adonen que altres companys del centre han patit situacions similars adverses.
    
     Aquesta activitat ha resultat altament significativa ja que a partir de les experiències dels casos plantejats pels companys al fòrum així com de la base de dades kite, m’adono que he ampliat els meus coneixements entorn les NTIC aplicades al camp de l’educació; és una bona manera d’enriquir-nos a través de les diverses experiències i situacions d’aprenentatge d’altres companys, afavorint així a reorganitzar i reestructurar els models mentals que he anat construint fins al moment. Com comenta Jonassen amb el concepte de Raonament Basat en Casos (RBC), les persones aprenem de les experiències dels altres i per tant, es poden produir canvis conceptuals en els seus models mentals construint-ne de nous, donant peu a un aprenentatge significatiu. L’RBC és un mètode d’intel·ligència artificial per a representar els coneixements de les persones i sosté que els coneixements s’emmagatzemen en la memòria en forma d’històries (Schank, 1990). Per conseqüent, les persones poden impulsar el canvi conceptual construint models d’experiències d’altres persones, és a dir, recollint històries sobre les experiències dels altres. Segons l’RBC, aprendre és un procés de recollir les lliçons i històries basades en experiències per reutilitzar-les en situacions futures semblants.
            En definitiva, la possibilitat d’incorporar eines tecnològiques a l’àmbit educatiu i poder compartir amb altres professionals la seva experiència en situacions d’aprenentatge és molt enriquidor per tots i la base kite n’és un clar exemple ja que permet compartir experiències professionals de contextos diversos i situacions determinades en forma d’històries de casos i presentar la informació en forma de variables per sintetitzar i organitzar el coneixement i alhora, s’acompanya d’una entrevista completa des de la qual s’obté la informació per la taula gràfica i per tant, el docent/formador/educador pot comentar quins aspectes milloraria o quina valoració personal extreu d’aquesta experiència i una altra persona pot fer-ne ús i adaptar-ho a la seva situació; i el fet d’estructurar una tasca ajuda a la presa de decisió sobre com resoldre aquella situació que ens preocupa. Per tant, podem dir que contribueix a resoldre problemes en un entorn d’aprenentatge i l’entrevista és un instrument que afavoreix a l’argumentació d’aquella decisió. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada